HISTORIK
Medborgarhuset i Osby u.p.a
När Medborgarhuset i Osby invigdes den 29 mars 1958 var det en stor händelse för osbyborna. Mer än tio års uppslitande strider om samlingslokaler för ortens föreningar och kulturliv var slut och man omfamnade med stolthet sin moderna mosaikbeklädda nybyggnad med det unisont framröstade namnet Borgen. Ett passande namn med tanke på den rejäla granitbeklädda stensockel som byggnaden vilar på.
Vägen till ett Medborgarhus
Den lilla orten hade nu inte bara en imponerande teater och biosalong utan också flera förenings och festlokaler samt en förstklassig restaurang. Dessutom kunde den pampiga byggnaden stoltsera med Osbys första personhiss.
Men vägen till husets förverkligande hade varit lång. På 1940-talet rådde det brist på föreningslokaler och att något måste göras var de flesta överens om.
Frågan var om det skulle bli ett Medborgarhus eller ett Folkets hus?
Anhängare från båda lägren stred om saken. Till sist stod Medborgarhuset som segrare och en byggnadsförening med Gösta Darlin som ordförande bildades 1949. Man engagerade den då välkände lundaarkitekten Hans Westman och 1952 presenterade han en modell över byggnadsförslaget. Byggnadsföreningens styrelse blev alla förtjusta och fyra år senare var ritningarna klara.
Slutnotan för bygget som redovisades 1959 landade på 2 448 713 kronor. I dagens penningvärde motsvarar det drygt 30 miljoner. En låg summa. 2008 gjordes en uppskattning av vad byggkostnaderna skulle hamnat på, hade man byggt en liknande byggnad då, och summan blev hela 80 miljoner kronor. Idag lär priset ha ökat ytterligare.
Huset var nu klart och fylldes med verksamhet. Restaurangen, biografen och teaterföreningen kom igång. Dessutom fanns det en på den tiden unik bowlinghall, en modern telestation, nya lokaler för polis och landsfiskal, bibliotek, arbetsförmedling och dessutom ett antal lägenheter Hela 1200 personer löste biljett till invigningen
.
Sedan dess har otaliga besökare roats av revyer, teaterföreställningar, konserter och film. De har varit på fredagsdanser och ätit god mat. Bowlingkloten är dock nedplockade sedan länge, den gamla bowlinghallen används idag till personalutrymme för restaurangen och som konferenslokal
Andra ombyggnader som skett de senaste 50 åren är bland annat flytten av just restaurangen från det övre våningsplanet till det nedre för att göra den mer lättillgänglig och biblioteket och bostäderna har tagits över av kommunen och är idag kontorslokaler.
Nu är vi redo att ta Borgen in i 2020-talet, fylla det anrika huset med kultur, möten, aktiviteter, genom att förnya och samtidigt förvalta.